H10 – Higienos pažymėjimas. Maisto tvarkymą organizuojantiems darbuotojams padalinių, pamainų vadovams ir technologams.
Turinys 1
Įžanga 2
Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa H10 Temos 2
I Tema. Maisto saugos principai, maisto saugą reglamentuojantys teisės aktai 3
II Tema Maisto tvarkymo subjektų higienos reikalavimai (asmens higiena, bendrieji ir specialieji reikalavimai patalpoms, įskaitant valymą, plovimą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją, įrangai, transportui, maisto saugojimui, laikymui, perdirbimui, pakavimui 4
Bendrieji ir specialieji reikalavimai patalpoms 5
Specialūs reikalavimai patalpoms 6
Maisto laikymo patalpos (sandėliai) 7
Maisto prekybos įmonės prekių prekybos patalpos 7
Viešojo maitinimo įmonės 8
Apšvietimas 8
Vėdinimas 10
Vanduo 11
Nuotekos 12
Tualetai ir buities patalpos 12
Technologijos 12
Paviršiai, su kuriais liečiasi maistas 13
Pakavimo priemonės ir medžiagos 13
Temperatūra 13
Atliekų ir techninių medžiagų laikymas 14
Transportas 14
Valymas ir Dezinfekcija 15
Graužikų, Nariuotakojų kontrolė 16
Darbuotojai, jų higiena ir sveikata 18
III TEMA Kryžminė tarša. Prevencija. 19
IV TEMA. Nesaugaus maisto atšaukimas iš rinkos 24
V TEMA. Maisto ir ne maisto atliekų tvarkymas 29
VI TEMA. Apsinuodijimų maistu ir alergijų profilaktika 31
VII TEMA. Informacijos pateikimas maisto produktų ženklinimo etiketėse, kainų etiketėse, valgiaraščiuose 36
VIII – XI TEMOS. Maisto tvarkymo subjektuose taikoma savikontrolė pagal Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos principus. Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės 42
Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės 46
X TEMA. Higienos reikalavimų laikymosi, profilaktinių sveikatos patikrinimų ir skiepų svarba 47
XI TEMA. Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos, sukėlėjų savybės, pagrindiniai ligų prevencijos principai 50
Literatūros sąrašas 54
Įžanga
Remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. V-69 (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. liepos 13 d. įsakymo Nr. V-932 redakcija) Ši programa skirta tiesiogiai maistą tvarkantiems darbuotojams. Kursą sudaro 8 ak.val
Nr. | Veiklos sričių kodai | Veiklos sričių pavadinimai | Mokymo programos kodas | Mokymo periodiškumas |
20 | 020 | Maisto tvarkymo subjektų darbuotojai, galintys daryti tiesioginę įtaką maisto saugai ir kokybei. Tiesiogiai maistą tvarkantys darbuotojai | H10 | Prieš pradedant dirbti ir kas penkeri metai |
Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa H10 Temos
(kurso trukmė 8 akad.val.)
- Maisto saugos principai, maisto saugą reglamentuojantys teisės aktai.
- Maisto tvarkymo subjektų higienos reikalavimai (asmens higiena, bendrieji ir specialieji reikalavimai patalpoms, įskaitant valymą, plovimą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją, įrangai, transportui, maisto saugojimui, laikymui, perdirbimui, pakavimui).
- Kryžminės taršos prevencija.
- Nesaugaus maisto atšaukimas iš rinkos.
- Maisto ir ne maisto atliekų tvarkymas.
- Apsinuodijimų maistu ir alergijų profilaktika.
- Informacijos pateikimas maisto produktų ženklinimo etiketėse, kainų etiketėse, valgiaraščiuose.
- Maisto tvarkymo subjektuose taikoma savikontrolė pagal Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos principus.
- Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės (pritaikoma tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal įstaigos ir darbuotojų veiklos specifiką).
- Higienos reikalavimų laikymosi, profilaktinių sveikatos patikrinimų ir skiepų svarba.
- Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos, sukėlėjų savybės, pagrindiniai ligų prevencijos principai.