H10 – Higienos pažymėjimas. Tiesiogiai maistą tvarkantiems darbuotojams.
Įžanga
Remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. V-69 (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. liepos 13 d. įsakymo Nr. V-932 redakcija) Ši programa skirta tiesiogiai maistą tvarkantiems darbuotojams. Kursą sudaro 6 ak.val
Nr. | Veiklos sričių kodai | Veiklos sričių pavadinimai | Mokymo programos kodas | Mokymo periodiškumas |
20 | 020 | Maisto tvarkymo subjektų darbuotojai, galintys daryti tiesioginę įtaką maisto saugai ir kokybei. Tiesiogiai maistą tvarkantys darbuotojai | H10 | Prieš pradedant dirbti ir kas penkeri metai |
Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa H10 Temos
(kurso trukmė 6 akad.val.)
- Maisto saugos principai, maisto saugą reglamentuojantys teisės aktai.
- Maisto tvarkymo subjektų higienos reikalavimai (asmens higiena, bendrieji ir specialieji reikalavimai patalpoms, įskaitant valymą, plovimą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją, įrangai, transportui, maisto saugojimui, laikymui, perdirbimui, pakavimui).
- Kryžminės taršos prevencija.
- Nesaugaus maisto atšaukimas iš rinkos.
- Maisto ir ne maisto atliekų tvarkymas.
- Apsinuodijimų maistu ir alergijų profilaktika.
- Informacijos pateikimas maisto produktų ženklinimo etiketėse, kainų etiketėse, valgiaraščiuose.
- Maisto tvarkymo subjektuose taikoma savikontrolė pagal Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos principus.
- Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės (pritaikoma tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal įstaigos ir darbuotojų veiklos specifiką).
- Higienos reikalavimų laikymosi, profilaktinių sveikatos patikrinimų ir skiepų svarba.
- Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos, sukėlėjų savybės, pagrindiniai ligų prevencijos principai.